West Arboretum "Tot Lot" Play Area Renovation

Updated: August 25, 2022

Summer 2022

To increase project efficiency, this project was bundled with two other play areas (Cal Anderson Park and Soundview Terrace) and put out to bid. Bid opening occurred in late August and we are analyzing the bids with the goal of awarding the construction contract for all three projects. Once the contract is awarded a more specific construction timeframe will be created.

The current small play structure was installed in 1999 and is due for replacement. The site is often used as small gathering space for local groups, library programming, and as an entrance to the Arboretum and, of course fun play for kids. The site is very small, and we have developed three plans that will fit.   

The Montlake community provided early input on the Tot lot playground replacement project by reviewing options for the play area and taking an online survey. The project design team is reviewing the input to consider what is important to you at the tot lot play area.   

The new play equipment will be located within the existing enclosure. The concrete path around the play space will be repaired and existing benches will be kept.

View this short video of current conditions at the Tot Lot.
Thumbnil image of current Tot Lot for link to short video

Location

Western edge of Washington Park Arboretum at East Lynn Street & 26th Avenue East
Map indicating Tot Lot play area renovation location

Budget

Seattle Park District Major Maintenance Backlog and Asset Management program provides $180,000.

Schedule

Planning: Summer 2020 - Winter 2020/2021
Design: 2021 - 2022
Construction: Fall 2022 - Early 2023

Project Description

This play area renovation will enhance safety and improve overall accessibility for young children of all abilities. The Montlake Community Club raised funds to build the existing play equipment. It was installed in 1999 and is due for replacement. The new play equipment will be located within the existing enclosure. The concrete path around the play space will be repaired and existing benches will be kept.

Community Participation

Thank you to everyone who offered input through the recent online survey. The project design team is reviewing the input to consider what is important to you. In the meantime you may find this article at montlake.net informative.