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Request for Investment: Seattle Preschool Program Provider Facilities Fund 
School Year 2022-2023 

 Topic: Program 
Requirements 

  

1 Question: 
Will projects that are 
selected to be funded need 
to pay prevailing wage?  
 

Answer: 
Construction projects funded totally or partially with DEEL funds must 
comply with applicable labor standards requirements. The City also 
requires payment of prevailing wages under Revised Code of 
Washington (RCW) Chapter 39.12. Prevailing wages will apply to the 
project funded by the City, as determined by the grant agreement. 
Agencies should consider this requirement when developing cost 
estimates or obtaining pricing for construction work. This requirement 
is not applicable if the project activities you are proposing do not 
contain a construction component. Prevailing wage rates are available 
from the Department of Labor and Industries at: 
https://lni.wa.gov/licensing-permits/public-works-projects/prevailing-
wage-rates/  
 

Date 
Answered: 
05/11/22 
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Question: 
Is re-plumbing the building 
eligible for this grant? 
 

Answer: 
See pages 2-3 of the RFI. Only activities and costs directly related to 
delivering preschool services are eligible for funding. Deferred 
maintenance or repairs which do not directly contribute to making the 
project or property suitable for use as an SPP classroom are ineligible.   
  
Eligible activities include: 1. Construction, renovation, or rehabilitation 
of preschool facilities, which includes instructional space as well as 
other related space such as kitchens, bathrooms, storage, or other 
space associated to the instructional space (classroom or home-
based). 
 

Date 
Answered: 
05/11/22 

3 Question: 
In addition to the outside 
play area renovation and 
HVAC install, we have 
included the replacement of 
two failing kitchen 
appliances. Does this grant 
allow for replacement of 
appliances or is it just 
renovation and 
construction? 
 

Answer: 
Appliances are not an eligible activity for this grant (see page 3 of the 
RFI). 
 
Ineligible activities include:  

• Renovation costs not directly connected for use in an 
approved SPP facility. 

• Renovation costs for infant- or toddler-age classrooms or any 
space not used by children ages 3 through 5.  

• Acquisition of existing facilities or land.  

• Deferred maintenance or repairs which do not directly 
contribute to making the project or property suitable for use 
as an SPP classroom.  

• The purchase of equipment or furniture. 
 

Date 
Answered: 
06/03/22 
 

Questions and Answers (Q&A) 
Updated: 06/03/22 
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 Topic: Budget  

 
 

1 Question: 
We are interested in 
applying for SPP Facilities 
funding to renovate our SPP 
classrooms in our historic 
building. How will applying 
for these funds impact 
other childcare project 
related funds we have 
applied to at the City of 
Seattle for a different 
project?  
 

Answer: 
Projects seeking awards of $250,000 or above must have at least 50% 
of the total project funding committed from other sources. Additional 
points will be awarded in the evaluation for match funding above the 
required amount. Points will also be awarded depending on the 
availability of funds (e.g., funds secure, decision pending, funding 
application to be applied). Projects seeking awards less than $250,000 
are not required to have a funding match. No additional points will be 
awarded in the scoring if an agency shows additional match funding.   
 
For other child care projects unrelated to SPP and DEEL, please reach 
out to City department that is funding the project to discuss any 
possible impacts.   

Date 
Answered: 
06/01/22 

2 Question: 
We have had very current 
and recent quotes for HVAC 
and had included a 10% 
contingency in our site 
estimate. Our consultant is 
insisting on including a 15% 
contingency, with which our 
estimate would exceed the 
max grant value. Do we 
need to have a 15% 
contingency? 
 

Answer: 
Yes, we require you buffer in 15% contingency (see page 12 of the RFI). 
 
Project Budget: In Attachment 3, list project expenditures in the 
appropriate column according to the fund source you anticipate will 
pay for the activity. Provider Facilities Funds must be allocated for 
specific line-item activities in each approved project. Therefore, when 
preparing the budget, be sure to consider which activities will be paid 
for with Provider Facilities Funds. Project budgets should also carry a 
minimum of 15% hard cost contingency. Include all soft costs such as 
project managers, design, permitting, insurance, etc., in the total 
project budget. Agencies are required to carry general liability 
insurance coverage as stated in their contracts for SPP or SPP Pathway 
preschool services. 
 

Date 
Answered: 
06/03/22 
 

 


